Turecká vejce možná působí jako trochu netradiční kombinace jogurtu s vejci, ale jsou opravdu výborná a mají i skvělé nutriční hodnoty. Podáváme s kváskovým chlebem nebo nízkosacharidovým pečivem.
- 15m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný 140 g |
140 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 stroužek |
1 stroužek |
2 kusy |
2 kusy |
1 oříšek |
1 oříšek |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 g |
1 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejprve smícháme řecký jogurt (tučnost ať si zvolí každý sám podle svých preferencí. Já volím nízkotučný kvůli tomu, že v pokrmu už máme celkem dost másla, který nám tuky nažene. Takže už nepotřebuji mít další tuky v jogurtu) s prolisovaným česnekem, najemno nakrájeným koprem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy. To pak necháme stát někde bokem, aby při servírování mělo plus mínus pokojovou teplotu.
TIP - pokud nemáme rádi kopr, můžeme jej nahradit zelenou petrželkou
-
Na pánvi pomalu rozpustíme máslo a přidáme koření - chilli vločky, římský kmín a papriku (můžeme normální sladkou nebo uzenou). Množství chilli dáme každý podle chuti. To pak mícháme a cca 2-3 minuty restujeme, aby se chutě koření spojily. Zahříváme opatrně, aby se máslo nazačalo přepalovat.
-
Zastřená vejce dělám v hrnci. Vezmu hrnec s velkým průměrem a přivedu v něm vodu s trochou octa k varu. Ztlumím na minimum a pomocí vařečky udělám vír. Vejce si pak rozklepnu do naběračky na polévku a opatrně jej vložím do středu víru. Vařím 3 minuty. Poté dám vejce do studené vody, aby se přestalo vařit a pak na čistou utěrku, abych jej zbavila nadbytečné vody.
-
Pokrm servírujeme tak, že na talíř dáme nejprve jogurtový dip, na něj zastřená vejce a to pokapeme ochuceným máslem. Přidáme pečivo dle chuti, já měla plátek kváskového chleba.
Makronutrienty
16%
50%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 502 kJ | 1 380 kJ |
Kalorická hodnota | 120 kcal | 330 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,47 g
1,9 g |
9,55 g
5,22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,347 SVJ | 0,955 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,16 g
3,17 g |
19,7 g
8,72 g |
Bílkoviny | 10,5 g | 28,9 g |
Sůl | 0,553 g | 1,52 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů