Tento recept má prastarý původ na rolnickém venkově v Toskánsku, odkud se brzy rozšířil po celé apeninské oblasti střední Itálie až do do severních oblastí. Existují obměny podle kraje, kde se koláč připravuje.
Původní recept jsem upravila do lowcarb verze. Je vláčný a chuťově zajímavý díky mandlové mouce.
Více inspirace na https://www.instagram.com/lowcarb_zuzi
- 45m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
oddělíme bílky a žloutky 3 kusy |
3 kusy |
120 g |
120 g |
200 ml |
200 ml |
350 g |
350 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Utřeme změklé máslo se sladidlem, vetřeme žloutky, poté mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těsta, můžeme přidat pár kapek vanilkové esence .Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
-
Těsto vlijeme do pekáčku s pečícím papírem a posypeme piniovýni oříšky. Pečeme na 180° cca 40 minut dozlatava. Podávejte poprášené moučkovým necukrem.
Makronutrienty
17%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 750 kJ | 753 kJ |
Kalorická hodnota | 418 kcal | 180 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,6 g
2,14 g |
4,57 g
0,923 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,06 SVJ | 0,457 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,7 g
10,2 g |
16,2 g
4,39 g |
Bílkoviny | 12,9 g | 5,55 g |
Sůl | 0,345 g | 0,148 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů