Sytá a rychlá polévka, nahradí i oběd.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
sýr parmazánového typu, strouhaný 25 g |
25 g |
75 g |
75 g |
100 g |
100 g |
15 g |
15 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Kukuřici vaříme v 600 ml vody cca 5 minut.
V trošce studené vody rozmícháme mouku a přidáme za stálého míchání do polévky. Vaříme dalších cca 10 minut.
-
Polévku do hladka rozmixujeme, vrátíme na sporák a jakmile začne polévka bublat, sporák vypneme. Do horké polévky nasypeme nastrouhané sýry a mícháme, dokud se nerozpustí. Se sýrem už polévku nevaříme.
-
Servírujeme ihned po uvaření horkou, aby sýr nevychladl a neztvrdl nebo se neoddělil. Zdobíme pažitkou, petrželkou nebo jarní cibulkou.
-
Druhy sýrů můžeme volit podle chuti nebo podle obsahu tuku. Polévku není třeba ani solit, ani nijak dochucovat.
Makronutrienty
36%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 805 kJ | 870 kJ |
Kalorická hodnota | 192 kcal | 208 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,6 g
2,05 g |
14,7 g
2,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,36 SVJ | 1,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,96 g
8,12 g |
9,68 g
8,77 g |
Bílkoviny | 15,5 g | 16,8 g |
Sůl | 1,15 g | 1,24 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů