Poslyšte, ono to zase neni bůhvíjak těžký udělat dobrej roastbeef
- 4h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
hovězí maso, nízký roštěnec, roštěná 1 000 g |
1 000 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso odblaníme, svážeme provázkem, aby drželo tvar a ze všech stran dobře osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a pokapeme worcestrovou omáčkou. Pak ho položíme na talíř, přikryjeme folií a dáme odpočívat do lednice přes noc.
-
Druhý den vyndáme maso z lednice cca hoďku před přípravou, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Na rozpálenou pánev nalejeme asi 2-3 lžíce oleje a maso na něm zprudka zatáhneme ze všech stran. /z každé cca 2 minutky/.
-
Pak roštěnou přendáme do pekáčku a nepřiklopené ho pečeme cca 30-35 minut. Já dostala k Vánocům báječný nádobí od Royalty Line se systémem CLICK, takže na pánvi zatáhnu maso, hned ji strčim do trouby a jen odepnu rukojeť
-
Po těch 35 minutách by maso mělo mít uvnitř něco mezi 54-58 stupni, což je pro roastbeef ideální stav propečení, který můžete kontrolovat kuchyňským teploměrem.
-
Když je hotovo, vyndáme roštěnou z trouby a necháme ho alespoň 45 minut odpočívat. Jen tak docílíme udržení veškeré šťávy uvnitř masa a nevyteče nám na prkýnko. No a je to! Už stačí jen udělat výbornou domácí tatarku smícháním všech uvedených surovin a vychutnat si šťavnatý plátečky vynikajícího roastbeefu, kterej určitě neděláte naposledy!
Makronutrienty
2%
53%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 943 kJ | 170 kJ |
Kalorická hodnota | 225 kcal | 40,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,653 g
0,169 g |
0,117 g
0,03 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,065 SVJ | 0,012 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,5 g
6,5 g |
2,96 g
1,17 g |
Bílkoviny | 19,2 g | 3,45 g |
Sůl | 2,17 g | 0,39 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů