Slovenská bryndzová polievka "Demikát" s vylepšovákom v podobe medvedieho cesnaku
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
Neskorší nedeľný, ale zato výborný obed :)
- 25m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
9 kuliček |
9 kuliček |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Zemiaky ošúpeme a nakrájame nadrobno, pridáme k nim ošúpanú cibuľu vcelku a zalejeme vodou. Polievku ochutíme mletou rascou podľa chuti, čiernym guličkovým korením, kôprom a zdravou formou vegety. Privedieme ju k varu a varíme, dokiaľ zemiaky nezmäknú.
-
Keď je polievka hotová, rozdrobíme do nej bryndzu. Ochutíme ju našim domácim pestom a okyselíme citrónom. Prajem dobrú chuť :)
Makronutrienty
60%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 538 kJ | 879 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 210 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,4 g
0,693 g |
26,7 g
1,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,64 SVJ | 2,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,2 g
2,99 g |
8,5 g
4,89 g |
Bílkoviny | 5,62 g | 9,17 g |
Sůl | 0,675 g | 1,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů