Jednoduchý a rychlý recept na mušle - slávky na víně. Přivezli jsme ho z cest po Norsku, od kuchaře z jedné z místních restaurací.
- 25m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
2 000 g |
2 000 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
4 stroužky |
4 stroužky |
chilli přidejte podle chuti 1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Pokud je potřeba, mušle očistěte kartáčkem. Propláchněte. Mušle mají snahu se zavřít. Pomoci jim můžete jemným stiskem mezi dvěma prsty. Pokud ani na takovou výpomoc slávka nereaguje - nejezte ji.
-
Nasekejte na jemno šalotku, česnek, chilli papričku a sůl. Na středně silný plamen postavte hrnec se silným dnem. Rozehřejte v něm máslo a nechte pár vteřin osmahnout, dokud nezesklovatí a nezezlátnou. Přilejte víno (lze nahradt vývarem), očištěné mušle a zakryjte poklicí. Vařte v páře, dokud se mušle neotevřou - 6 - 8 minutek by mělo stačit.
Poté mušle přeberte - ty, které se teplem neotevřely, nejezte, ale vyhoďte.
Petrželku nasekejte najemno. Přidejte k mušlím. Promíchejte a dosolte, pokud je potřeba. Dochucovat můžete i kapkou citronové šťávy.
Makronutrienty
27%
58%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 366 kJ | 2 278 kJ |
Kalorická hodnota | 87,6 kcal | 545 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,54 g
0,3 g |
28,2 g
1,87 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,454 SVJ | 2,82 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,48 g
0,709 g |
15,4 g
4,41 g |
Bílkoviny | 9,75 g | 60,6 g |
Sůl | 0,242 g | 1,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů