Zdravý, jemný a oblíbený recept na lehkou letní večeři. Vynikající je se zeleninovým salátem.
- 1h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 hrnky |
2 hrnky |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
150 g |
150 g |
100 ml |
100 ml |
6 kuliček |
6 kuliček |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
250 g |
250 g |
2 hrnky |
2 hrnky |
1 lžička |
1 lžička |
1 svazek |
1 svazek |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Kuře očistíme a vložíme do hrnce. Přidáme vodu, tak aby bylo kuře potopené. Dále přidáme jednu celou a napůl rozkrojenou oloupanou cibuli, nakrájenou slupku z poloviny citronu a mrkev. Osolíme, přidáme pepř, bobkový list a hřebíček. Doměkka vaříme na malém plameni - trvá cca 30 minut. Vyjmeme maso i zeleninu. Kuře obereme a kosti a kůže vrátíme zpátky do vývaru, který dále táhneme. Posléze scedíme, kosti a kůže vyhodíme, vývar zredukujeme na dva šálky.
-
Maso a mrkev nakrájíme na menší kusy - nudličky dlouhé cca 5 cm.
Do vývaru přidáme citronovou šťávu z poloviny citronu a 1,5 dl vína. Vše ještě necháme přejít varem. Nakonec vlijeme smetanu. Ochutnáme a doladíme podle vlastní chuti. Můžete také přidat sterilovanou kyselou zeleninu nebo okurky.
Do receptu už není nutné přidávat želatinu - vývar ztuhne a tvar podrží. Pokud ale chcete mít jistotu, pak sundáte vývar z plotny tak, aby už nevařil a rozmícháte v něm do rozpuštění želatinu do tlačenky.
Pak přidáme maso, zeleninu a pažitku a vlijeme do formy nebo jednotlivých misek - porcí. Necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí vyklopíme na talíř a můžeme podávat.
Výsledný pokrm je lehký a jemný - pokud máte rádi výraznější jídla, nebojte se přikořenit.
Makronutrienty
12%
63%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 334 kJ | 1 577 kJ |
Kalorická hodnota | 79,9 kcal | 377 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,73 g
0,771 g |
8,14 g
3,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,173 SVJ | 0,814 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,73 g
1,62 g |
17,6 g
7,63 g |
Bílkoviny | 9,16 g | 43,2 g |
Sůl | 0,346 g | 1,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů