Slaný dort - citronové kuře v aspiku

Jídelní plán

Slaný dort - citronové kuře v aspiku

Zdravý, jemný a oblíbený recept na lehkou letní večeři. Vynikající je se zeleninovým salátem.

Postup přípravy

  1. Kuře očistíme a vložíme do hrnce. Přidáme vodu, tak aby bylo kuře potopené. Dále přidáme jednu celou a napůl rozkrojenou oloupanou cibuli, nakrájenou slupku z poloviny citronu a mrkev. Osolíme, přidáme pepř, bobkový list a hřebíček. Doměkka vaříme na malém plameni - trvá cca 30 minut. Vyjmeme maso i zeleninu. Kuře obereme a kosti a kůže vrátíme zpátky do vývaru, který dále táhneme. Posléze scedíme, kosti a kůže vyhodíme, vývar zredukujeme na dva šálky.

  2. Maso a mrkev nakrájíme na menší kusy - nudličky dlouhé cca 5 cm.

    Do vývaru přidáme citronovou šťávu z poloviny citronu a 1,5 dl vína. Vše ještě necháme přejít varem. Nakonec vlijeme smetanu. Ochutnáme a doladíme podle vlastní chuti. Můžete také přidat sterilovanou kyselou zeleninu nebo okurky.

    Do receptu už není nutné přidávat želatinu - vývar ztuhne a tvar podrží. Pokud ale chcete mít jistotu, pak sundáte vývar z plotny tak, aby už nevařil a rozmícháte v něm do rozpuštění želatinu do tlačenky.

    Pak přidáme maso, zeleninu a pažitku a vlijeme do formy nebo jednotlivých misek - porcí. Necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí vyklopíme na talíř a můžeme podávat.

    Výsledný pokrm je lehký a jemný - pokud máte rádi výraznější jídla, nebojte se přikořenit.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte