Ještě nedávno jsem netušila, že se máslová dýně dá jíst i syrová. Ale děti jsou zvídavé, chtěly ochutnat, proto jsem prověřila, jestli můžou. A tak jsem nakonec dýňovou polévku neuvařila, nebylo z čeho. Pokud chcete, můžete do salátu přidat i jablečnou šťávou proslazené kanadské brusinky (klikvy) či vlašské ořechy, budou se do něj hodit, ale já zrovna neměla doma ani jedno z toho.
- 30m
- 8 porcí
- jednoduché
Postup přípravy
-
Dýni oloupejte a zbavte semínek, jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Syrovou dýni i jablka nahrubo nastrouhejte, dýně by mělo být přibližně dvojnásobné množství jak jablek. Promíchejte a ihned podávejte nebo salát zakryjte a uložte do chladničky.
Makronutrienty
89%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 188 kJ | 282 kJ |
Kalorická hodnota | 45 kcal | 67,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,3 g
2,05 g |
15,5 g
3,07 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,03 SVJ | 1,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,267 g
0,033 g |
0,4 g
0,05 g |
Bílkoviny | 1,06 g | 1,58 g |
Sůl | 0,033 g | 0,05 g |