Řepný kvas

Kateřina Gallinová

Řepný kvas

Z řepného kvasu se jí jak zelenina, tak se pije i nálev. Tento nápoj má krásnou barvu, mírně kořeněnou kyselou chuť. Také obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a podporuje tvorbu trávicích šťáv.

Postup přípravy

  1. Červenou řepu, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.

  2. Do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, větší zavařovací sklenice vložte červenou řepu, cibuli, česnek a koření.

  3. Ve vodě rozmíchejte sůl a slaný roztok nalijte do sklenice k zelenině a koření. Vše by mělo být potopené a tekutina sahat až těsně pod hrdlo. Navrch nalijte šťávu z kysaného zelí, není úplně nezbytně nutná, ale urychlí start fermentace a zabrání vzniku křísu (bílého povlaku přemnožených kvasinek, které kazí vzhled i chuť kvašené zeleniny).

  4. Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Sklenici podložte hlubší miskou (nějaká tekutina přeteče - tu pak vylijte) a uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Řepný kvas nechejte týden až dva fermentovat, až budou řepa i nálev dostatečně kyselé.

  5. Dotáhnete víčko sklenice a hotový řepný kvas uložte do ledničky, vydrží tam dlouhou řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte kvašenou červenou řepu, cibuli, česnek i nálev. Dbejte ale na čistotu a na to, aby zelenina zůstávala stále ponořená.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte