Z řepného kvasu se jí jak zelenina, tak se pije i nálev. Tento nápoj má krásnou barvu, mírně kořeněnou kyselou chuť. Také obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a podporuje tvorbu trávicích šťáv.
- 1h
- 50 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hlavní suroviny | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
1 kus |
1 kus |
10 stroužků |
10 stroužků |
Pokud chcete kvas jemněji kořeněný, snižte množství česneku a hřebíčku na polovinu a navíc přidejte i 5 bobkových listů a 5 kuliček nového koření. 10 kusů |
10 kusů |
Nálev | |
Nejlepší je voda studniční a nebo kohoutková přefiltrovaná, aby byla bez chlóru a jeho reakčních produktů. Fermentace pak probíhá spolehlivěji. 6 hrnků |
6 hrnků |
Vhodnější je sůl nerafinovaná - mořská nebo himalájská. Na každý hrnek vody počítejte 1,5 lžičky soli. 9 lžiček |
9 lžiček |
Je potřeba pouze 1 lžíce slité šťávy - jako startér kvašení. Je ale nutné, aby kysané zelí bylo živé, tedy nepasterizované a bez konzervantů. 15 g |
15 g |
Postup přípravy
-
Červenou řepu, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
-
Do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, větší zavařovací sklenice vložte červenou řepu, cibuli, česnek a koření.
-
Ve vodě rozmíchejte sůl a slaný roztok nalijte do sklenice k zelenině a koření. Vše by mělo být potopené a tekutina sahat až těsně pod hrdlo. Navrch nalijte šťávu z kysaného zelí, není úplně nezbytně nutná, ale urychlí start fermentace a zabrání vzniku křísu (bílého povlaku přemnožených kvasinek, které kazí vzhled i chuť kvašené zeleniny).
-
Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Sklenici podložte hlubší miskou (nějaká tekutina přeteče - tu pak vylijte) a uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Řepný kvas nechejte týden až dva fermentovat, až budou řepa i nálev dostatečně kyselé.
-
Dotáhnete víčko sklenice a hotový řepný kvas uložte do ledničky, vydrží tam dlouhou řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte kvašenou červenou řepu, cibuli, česnek i nálev. Dbejte ale na čistotu a na to, aby zelenina zůstávala stále ponořená.
Makronutrienty
84%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 75,3 kJ | 40,4 kJ |
Kalorická hodnota | 18 kcal | 9,65 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,22 g
2,57 g |
2,26 g
1,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,422 SVJ | 0,226 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,058 g
0,001 g |
0,031 g
0,001 g |
Bílkoviny | 0,718 g | 0,385 g |
Sůl | 2,17 g | 1,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů