
Mléčně kvašenou zeleninu je ideální jíst syrovou, aby zůstal zachován vysoký obsah vitamínu C a probiotických baktérií. Pokud ale nejste na hodně živé domácí fermenty zvyklí, začínejte s nimi pomalu, od trošky.
- 1h
- 100 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hlavní suroviny | |
---|---|
1 500 g |
1 500 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
Nálev | |
Nejlepší je voda studniční a nebo kohoutková přefiltrovaná, aby byla bez chlóru a jeho reakčních produktů. Fermentace pak probíhá spolehlivěji. 3 hrnky |
3 hrnky |
Vhodnější je sůl nerafinovaná - mořská nebo himalájská. 4,5 lžiček |
4,5 lžiček |
Postup přípravy
-
Zelí zbavte vrchních poškozených a povadlých listů, mrkve oškrabejte a cibuli oloupejte. Zelí nakrájejte na jemné proužky nebo nakrouhejte, mrkve i cibuli nastrouhejte nahrubo.
-
Zeleninu přesuňte do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, velké zavařovací sklenice.
-
Ve vodě rozmíchejte sůl a slaný roztok nalijte do sklenice k zelenině a koření. Vše by mělo být potopené a tekutina sahat až těsně pod hrdlo.
-
Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Sklenici podložte hlubší miskou (nějaká tekutina přeteče - tu pak vylijte) a uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Pickles nechejte týden až dva fermentovat, až budou zelenina i nálev dostatečně kyselé.
-
Dotáhnete víčko sklenice a hotové kvašené zelí s mrkví a cibulí uložte do ledničky, vydrží tam dlouhou řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte kvašenou zeleninu i nálev. Dbejte ale na čistotu a na to, aby zelenina zůstávala stále ponořená.
Makronutrienty
79%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 75 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 17,9 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,2 g
0,66 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,42 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,144 g
0,003 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 0,996 g | 0 g |
Sůl | 1,09 g | 0 g |