Slanina je na trochu delší běh, asi je jednodušší ji koupit, ale přičichl jsem k sušení masa a trochu mě to oslovilo. Je to prostě zábava.
Jozef Kabát nám poskytl skvěle zpracovaný návod, jak na to :)
- 10h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
850 g |
850 g |
1 lžička |
1 lžička |
5 g |
5 g |
1 špetka |
1 špetka |
20 g |
20 g |
10 g |
10 g |
500 ml |
500 ml |
Koření (zavěšení masa) | |
kořenicí směs divoké koření, na zvěřinu 3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Na začátku byl bůček, po vykostění a očištění od chrupavek, maso vážilo 850 g. Do masa jsem vmasíroval směs koření (tymián, rozmarýn, muškátový oříšek a sůl. Sůl jsem dával kuchyňskou (20 g) a Pragandu-10 g (nakládací sůl), koření podle potřeby, aby maso bylo celé potřené směsí. Na týden jsem dal do lednice (maso pustí šťávu) a denně otáčel.
-
Po týdnu omyl pod studenou vodou, osušil papírovou utěrkou a na 24 h částečně ponořil do portského vína, po 12 h otočil. Znovu omyl a osušil papírovou utěrkou, opravdu se musí dokonale, aby nezůstala na mase vlhkost a může způsobit plíseň.
-
A už jenom obalit ve směsi divokého koření, papriky, chilli. Týden jsem nechal viset v lednici a po týdnu maso viselo ve vinotéce (12°C). První naložení masa 23.11., zabalení do koření a zavěšení 1.12.2020 do 15.1.2021. Dnes váha 470 g. Slaninka je luxusní.
Makronutrienty
21%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 073 kJ | 2 713 kJ |
Kalorická hodnota | 256 kcal | 648 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,79 g
1,41 g |
17,2 g
3,55 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,679 SVJ | 1,72 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,7 g
4,41 g |
47,4 g
11,1 g |
Bílkoviny | 7,39 g | 18,7 g |
Sůl | 1,74 g | 4,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů