Francouzské oblíbené jídlo z paprik, liku a cukety v rajčatové omáčce.
- 20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Ratatouille | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
400 g |
400 g |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
300 g |
300 g |
500 ml |
500 ml |
Postup přípravy
-
Zeleninu omyjeme. Z lilku a cuket odkrojíme stopky, mírně vydlabeme dužinu (je li tužší) a nakrájíme na kostičky. Rajčata přelimjeme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a stopku a nakrájíme na kostičky.
-
Na rozehřátém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a lilek dohněda. Poté přidáme cuketu, česnek, sůl a pepř. Přilijeme račatovou šťávu, 1/2 l vody a přidáme kuskus. Na malém plameni necháme asi 10 minut podusit a mícháme, aby se směs nepřipálila. Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata a případně doplníme vodu. Nakonec můžeme ochutit trochou sojkyšky, sojového jogurtu nebo jinou alternativou kysané smetany.
Makronutrienty
67%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 664 kJ | 2 960 kJ |
Kalorická hodnota | 159 kcal | 707 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,9 g
0,871 g |
97,8 g
3,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,19 SVJ | 9,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,85 g
0,29 g |
30,6 g
1,3 g |
Bílkoviny | 3,73 g | 16,6 g |
Sůl | 0,44 g | 1,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů