Francouzské oblíbené jídlo z paprik, liku a cukety v rajčatové omáčce.
- 20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Ratatouille | |
|---|---|
|
1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
|
400 g |
400 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
300 g |
300 g |
|
500 ml |
500 ml |
Postup přípravy
-
Zeleninu omyjeme. Z lilku a cuket odkrojíme stopky, mírně vydlabeme dužinu (je li tužší) a nakrájíme na kostičky. Rajčata přelimjeme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a stopku a nakrájíme na kostičky.
-
Na rozehřátém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a lilek dohněda. Poté přidáme cuketu, česnek, sůl a pepř. Přilijeme račatovou šťávu, 1/2 l vody a přidáme kuskus. Na malém plameni necháme asi 10 minut podusit a mícháme, aby se směs nepřipálila. Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata a případně doplníme vodu. Nakonec můžeme ochutit trochou sojkyšky, sojového jogurtu nebo jinou alternativou kysané smetany.
Makronutrienty
78%
13%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 511 kJ | 2 279 kJ |
| Kalorická hodnota | 122 kcal | 545 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
21,9 g
0,871 g |
97,8 g
3,88 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,19 SVJ | 9,78 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,46 g
0,208 g |
11 g
0,927 g |
| Bílkoviny | 3,73 g | 16,6 g |
| Sůl | 0,44 g | 1,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














