Skvělý a rychlý pudinkový dortík. Krém můžete také nalít do skleniček, přidat ovoce a připravit si bezvadnou svačinku do práce. Dortík je nízkosacharidový - low carb/ LC. Pokud nejíte LC a dáváte přednost klasickému stravování, klidně březový cukr (xylitol nahraďte) normálním cukrem. Dortík je ze základních surovin. Krém lze také nalít do pohárů a ozdobit ovocem, či nalít do skleniček s víčkem - získáte skvělou svačinku. Dobrou chuť :)
- 35m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
6 kusů |
6 kusů |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
10 g |
10 g |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Namočíme želatinu dle návodu. Nejprve si připravíme žloutkový krém - žloutky smícháme v míse s xylitolem a vyšleháme do pěny. Přidáme cca 100ml šlehačky a lehce vyšleháme, aby vznikla homogenní hmota a suroviny se pěkně propojily.
-
Do kastrůlku dáme zbývající šlehačku, smetanu, vanilku a zahříváme téměř k varu. Poté odstavíme, do horké smetany zašleháme opatrně žloutkový krém a následně na mírném ohni opatrně zahříváme do zhoustnutí. Odstavíme a ještě chvilku metličkou šleháme. Vzniklý krém necháme lehce zchladit, přitom občas trochu prošleháme metličkou, aby krém zůstal hladký.
-
Želatinu zahřejeme a rozpustíme, nevaříme. Odstavíme a přimícháme trochu krému - 2-3PL a smícháme s vlažným krémem (neměl by být studený). Nakonec vmícháme jogurt, rum a citronovou šťávu.
-
Do dortové formy zacvakneme pečící papír a vlijeme vzniklý krém. Necháme chladit do druhého dne. Zdobíme ovocem, šlehačkou apod.
Makronutrienty
19%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 867 kJ | 948 kJ |
Kalorická hodnota | 207 kcal | 227 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,61 g
3,33 g |
6,13 g
3,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,561 SVJ | 0,613 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,5 g
10,4 g |
19,1 g
11,4 g |
Bílkoviny | 6,77 g | 7,4 g |
Sůl | 0,104 g | 0,114 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů