Není nad to si připravit opravdu kvalitní, domácí vývar, který se hodí do polévek a omáček. Pokrmům přidá výraznou chuť a slušnou dávku kolagenu, aminokyselin, vitamínů a minerálů.
Hotový vývar můžete ihned použít, nebo co nejrychleji vychladit v ledové lázni. Lze i po částech zamrazit (v mrazáku vydrží kolem 3 měsíců). Vývar vařte vždy bez pokličky a nikdy ho nemíchejte. Na vývar nám bude stačit lžička soli, vždy raději budeme dosolovat až výsledný pokrm, do kterého vývar přidáme.
- 4h:15m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Vývar | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
nebo žebra 1 000 g |
1 000 g |
4 litry |
4 litry |
10 g |
10 g |
2 snítky |
2 snítky |
2 kuličky |
2 kuličky |
8 kuliček |
8 kuliček |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
3 stonky |
3 stonky |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 snítka |
1 snítka |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Troubu si předehřeji na 220°C. Kosti důkladně omyji pod tekoucí vodou a nechám okapat. Potřu je ze všech stran olejem. Položím je na plech a dám je do rozehřáté trouby na 7 minut. Otočím je na druhou stranu a peču dalších 8 minut.
-
Následně je vyndám z trouby a omyji je pod tekoucí studenou vodou.
Maso ze žebra překrojím na menší kusy. Opečené kosti a maso vložím do čistého hrnce, zaliji je 4l studené vody, aby maso i kosti byly ponořené.
Na střední teplotě je přivedu k varu. Stáhnu teplotu na nízko a naběračkou odstraním pěnu, která se značně na povrchu tvořit.
-
Jakmile se přestane pěna na povrchu utvářet, přidám sůl, tymián, nové koření, pepř a bobkové listy a vařím nezakryté na nejmenším možném stupni, kdy mi vývar stále probublává. Důkladně si omyji, oloupu a na malé kostičky (asi 0,5 cm) nakrájím mrkev a petržel.
-
Na 0,5 plátky si také nakrájím omytý řapíkatý celer a pórek. Cibuli ani česnek neloupu a cibuli nakrájím na osminky a česnek na čtvrtky. Zeleninu přidám do probublávajícího vývaru a takto vařím 4 hodiny. Vytvoří-li se pěna na povrchu vývaru během vaření, také odstraním bez jakéhokoliv promíchávání vývaru.
-
Po 4 hodinách varu přidám do vývaru stonek petržele a celé rajče a vařím další hodinu.
-
Hotový vývar přecedím přes jemné síto (používám starou utěrku položenou přes veliké sítko, aby nic neproklouzlo do vývaru). Vývar co nejrychleji vychladím (dám ho do studené vody ve dřezu; lze dát i ven do chladného počasí).
-
Z povrchu vychlazeného vývaru stáhnu vrstvu tuku, kterou dám pryč.
Vývar přeliji do sklenic tak, aby zůstalo 2 cm volného prostoru pod víčkem. Sklenice uzavřu a zamrazím.
Vaše Maruška
Makronutrienty
7%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 527 kJ | 3 229 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 772 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,12 g
0,265 g |
6,87 g
1,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,112 SVJ | 0,687 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,9 g
5,94 g |
72,9 g
36,4 g |
Bílkoviny | 3,97 g | 24,4 g |
Sůl | 0,085 g | 0,523 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů