Další z pokladů Martina Kubíka jsem objevila náhodou, když po mě kdosi chtěl recept na necelozrnný žitný chleba. Trochu jsem váhala, zda ho upéct, přece jen žitnou cihlu jsem dělala nedávno a nebyla jsem si jistá, za mi to manžel bude jíst. Nakonec jsem koupila černé pivo a pustila se do pečení. Nedočkavě jsem z ještě vlažného chleba ukrojila patku, z níž jsem musela ulomit kus pro tu naší žížalku, která výsledek zhodnotila i za mne "Hmm... dobýýý!"
- 4h:15m
- 15 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rozkvas | |
---|---|
125 g |
125 g |
150 ml |
150 ml |
10 g |
10 g |
Těsto | |
500 g |
500 g |
340 g |
340 g |
10 g |
10 g |
5 g |
5 g |
Na vymazání formy | |
2 g |
2 g |
Postup přípravy
-
Jako u každého kváskového chleba začíná pečení rozkvasem - 10-12 hodin předem rozmíchejte žitnou mouku s vodou a starým kváskem, zakryjte igelitem a nechte prokvasit
-
Po uplynutí doby k rozkvasu přidejte ostatní suroviny a krátce promíchejte - pozor, každá mouka jinak pije, takže je možné, že vám schlamstne víc piva, než je v rozpisu - stává se mi, že mi z půl litru zbyde třeba jenom 50-60 g, těsto musí být hladké, ale nesmí téct
-
Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a pomocí lžíce nebo stěrky do něj přendejte těsto
-
Formu vložte do igelitové tašky a nechte 5-6 hodin kynout - správně vykynutý chleba se krásně klene do obloučku nad formou
-
Troubu rozpalte na horní a spodní ohřev na 220°C
-
Před pečením můžete chléb postříkat studenou vodou a zasypat vločkami nebo semínky podle chuti - posyp na navlhčený povrch lehce přitlačte, aby vám tolik neopadal
-
Pečte v troubě vyhřáté na 220°C po dobu 30 minut
-
Poté chléb vyklopte na plech, vložte zpátky do trouby, teplotu snižte na 190°C a dopečte dalších 20 minut
-
Po upečení nechte vychladnout na mřížce a po vystydnutí je chleba připravený ke konzumaci
-
Chleba je výborný, vláčný a plné chuti, kůrka je krásně křupavá a já ho - vzhledem své lásce k žitnému chlebu - řadím mezi oblíbené
Makronutrienty
89%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 843 kJ | 642 kJ |
Kalorická hodnota | 202 kcal | 153 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
43,8 g
0,279 g |
33,3 g
0,212 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,38 SVJ | 3,33 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,959 g
0,144 g |
0,73 g
0,11 g |
Bílkoviny | 4,46 g | 3,39 g |
Sůl | 0,885 g | 0,674 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů