Pivní cihla

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Pivní cihla

Další z pokladů Martina Kubíka jsem objevila náhodou, když po mě kdosi chtěl recept na necelozrnný žitný chleba. Trochu jsem váhala, zda ho upéct, přece jen žitnou cihlu jsem dělala nedávno a nebyla jsem si jistá, za mi to manžel bude jíst. Nakonec jsem koupila černé pivo a pustila se do pečení. Nedočkavě jsem z ještě vlažného chleba ukrojila patku, z níž jsem musela ulomit kus pro tu naší žížalku, která výsledek zhodnotila i za mne "Hmm... dobýýý!"

Postup přípravy

  1. Jako u každého kváskového chleba začíná pečení rozkvasem - 10-12 hodin předem rozmíchejte žitnou mouku s vodou a starým kváskem, zakryjte igelitem a nechte prokvasit

  2. Po uplynutí doby k rozkvasu přidejte ostatní suroviny a krátce promíchejte - pozor, každá mouka jinak pije, takže je možné, že vám schlamstne víc piva, než je v rozpisu - stává se mi, že mi z půl litru zbyde třeba jenom 50-60 g, těsto musí být hladké, ale nesmí téct

  3. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a pomocí lžíce nebo stěrky do něj přendejte těsto

  4. Formu vložte do igelitové tašky a nechte 5-6 hodin kynout - správně vykynutý chleba se krásně klene do obloučku nad formou

  5. Troubu rozpalte na horní a spodní ohřev na 220°C

  6. Před pečením můžete chléb postříkat studenou vodou a zasypat vločkami nebo semínky podle chuti - posyp na navlhčený povrch lehce přitlačte, aby vám tolik neopadal

  7. Pečte v troubě vyhřáté na 220°C po dobu 30 minut

  8. Poté chléb vyklopte na plech, vložte zpátky do trouby, teplotu snižte na 190°C a dopečte dalších 20 minut

  9. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a po vystydnutí je chleba připravený ke konzumaci

  10. Chleba je výborný, vláčný a plné chuti, kůrka je krásně křupavá a já ho - vzhledem své lásce k žitnému chlebu - řadím mezi oblíbené

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte