Udělat si vynikající pickles (kvašenou zeleninu) je velmi jednoduché a zvládne to i začátečník. Tento recept je základ, kde nemůžete nic zkazit.
- 45m
- 1 porce
- středně obtížné
Postup přípravy
-
Nakrájíme zelí na jemno a vložíme je do mísy. Pak přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme sůl a vše promícháme. Při mícháni zeleninu promačkáváme. Necháme odležet půl hodinky, kdy zelí s mrkví pustí šťávu.
-
Po půl hodině směs postupně vymačkáme a vložíme do hrnce na pickles. Celý obsah pak pořádně zmáčkneme. Zatížíme těžítkem a zalyjeme šťávou, která zbyla po vymačkání. Vše zakryjeme, navléknutím gumičky na píst zajistíme stálý tlak na zeleninu.
Takto připravený pickles umístíme na teplé místo (já ho položila v kuchyni k topení) a necháme 3 až 5 dní kvasit. V prvních 3 dnech se většinou nic neděje, až po třetím dnu nastává proces kvašení.
-
Pickles musí být stále ponořen ve šťávě. Nikdy nesmí vyschnout.
Pokud chcete kyselejší verzi, proces kvašení prodlužte.
-
Kvašená zelenina obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy. Umožňuje odstranit únavu, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v obraně před viry a bakteriemi, posiluje organismus proti infekcím. Podporuje tvorbu krve a hormonů. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.
Makronutrienty
78%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 103 kJ | 585 kJ |
Kalorická hodnota | 24,7 kcal | 140 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,79 g
0,75 g |
32,7 g
4,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,579 SVJ | 3,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,202 g
0,004 g |
1,14 g
0,022 g |
Bílkoviny | 1,42 g | 8,06 g |
Sůl | 1,08 g | 6,12 g |