Pickles ze zelí a mrkve

Fajne Jidlo

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Pickles ze zelí a mrkve

Udělat si vynikající pickles (kvašenou zeleninu) je velmi jednoduché a zvládne to i začátečník. Tento recept je základ, kde nemůžete nic zkazit.

Postup přípravy

  1. Nakrájíme zelí na jemno a vložíme je do mísy. Pak přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme sůl a vše promícháme. Při mícháni zeleninu promačkáváme. Necháme odležet půl hodinky, kdy zelí s mrkví pustí šťávu.

  2. Po půl hodině směs postupně vymačkáme a vložíme do hrnce na pickles. Celý obsah pak pořádně zmáčkneme. Zatížíme těžítkem a zalyjeme šťávou, která zbyla po vymačkání. Vše zakryjeme, navléknutím gumičky na píst zajistíme stálý tlak na zeleninu.

    Takto připravený pickles umístíme na teplé místo (já ho položila v kuchyni k topení) a necháme 3 až 5 dní kvasit. V prvních 3 dnech se většinou nic neděje, až po třetím dnu nastává proces kvašení.

  3. Pickles musí být stále ponořen ve šťávě. Nikdy nesmí vyschnout.

    Pokud chcete kyselejší verzi, proces kvašení prodlužte.

  4. Kvašená zelenina obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy. Umožňuje odstranit únavu, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v obraně před viry a bakteriemi, posiluje organismus proti infekcím. Podporuje tvorbu krve a hormonů. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte