Kvašenou zeleninu (pickles) u nás jíme pravidelně a tady je další z našich jednoduchých receptů z červené řepy a zelí.
- 45m
- 2 porce
- středně obtížné
Postup přípravy
-
Nakrájíme zelí na jemno a vložíme je do mísy. Pak přidáme na hrubo nastrouhanou červenou řepu. Přidáme sůl a vše promícháme. Při mícháni zeleninu promačkáváme. Necháme odležet půl hodinky, kdy zelí s řepou pustí šťávu.
-
Po půl hodině směs postupně vymačkáme a vložíme do hrnce na pickles. Celý obsah pak pořádně zmáčkneme. Zatížíme těžítkem a zalyjeme šťávou, která zbyla po vymačkání. Vše zakryjeme, navléknutím gumičky na píst zajistíme stálý tlak na zeleninu.
Lze přidat so směsi i nastrouhaný křen. Množství nechám na vaší chuti.
Takto připravený pickles umístíme na teplé místo (já ho položila v kuchyni k topení) a necháme 3 až 5 dní kvasit. V prvních 3 dnech se většinou nic neděje, až po třetím dnu nastává proces kvašení.
-
Pickles musí být stále ponořen ve šťávě. Nikdy nesmí vyschnout.
Pokud chcete kyselejší verzi, proces kvašení prodlužte.
Makronutrienty
77%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 103 kJ | 291 kJ |
Kalorická hodnota | 24,6 kcal | 69,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,78 g
0,93 g |
16,4 g
2,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,578 SVJ | 1,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,187 g
0 g |
0,53 g
0 g |
Bílkoviny | 1,49 g | 4,23 g |
Sůl | 1,09 g | 3,09 g |