Kdo by neměl rád perník?! Pěkně vláčný a s hrnkem domácího kefíru… Tenhle je hodně variabilní: můžete ho posypat kokosem nebo jemně mletými vlašskými ořechy. Nahrubo nasekané ořechy se dají přidat i do těsta. Nebo low carb perník po vychladnutí rozřízněte a potřete marmeládou bez cukru. Recept je na malý pekáček, ale klidně si ingredience zdvojnásobte, protože je opravdu vynikající, tak aby ho nebyl nedostatek!
- 25m
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
mouka mandlová z mandlových jader 180 g |
180 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
4 kusy |
4 kusy |
|
60 ml |
60 ml |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
| Poleva | |
|
50 g |
50 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Pokud nemáte mandlovou mouku, stačí si najemno umlít oloupané mandle. V míse smíchejte vejce, mléko, máslo, sladidlo, skořici, kakao a špetku soli. Poté pomalu vmíchejte mandlovou mouku a sodu na pečení. Těsto vylejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 20 minut.
-
Po upečení perník nechte chvíli vychladnout.
Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, polijte perník a posypte kokosem.
Pokud kokos nemáte rádi, posypte nasekanými vlašskými ořechy nebo nedávejte nic a nechte jen čokoládu.
-
Ať chutná! A pokud budete perník zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.cz.
Makronutrienty
26%
21%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 564 kJ | 944 kJ |
| Kalorická hodnota | 374 kcal | 226 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
15,3 g
4,43 g |
9,22 g
2,67 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,53 SVJ | 0,922 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,1 g
11 g |
18,8 g
6,64 g |
| Bílkoviny | 12,4 g | 7,48 g |
| Sůl | 0,527 g | 0,318 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














