Pečený batát je výbornou alternatívou k pečenému zemiaku a o to je chutnejší, keď je aj naplnený skvelo vychutenou zeleninkou. Pri tomto recepte chcem poďakovať znovu mojej babke za postreh, že zvyšky vydlabaného zemiaku nevyhadzujeme, ale použijeme na chutné pyré. V tomto recepte je použité množstvo surovín na naplnenie siedmych batátov.
- 1h
- 7 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Batáty | |
|---|---|
|
1 000 g |
1 000 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Zelenina | |
|
6 kusů |
6 kusů |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
1 kus |
1 kus |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
| Zálivka | |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
6 lžic |
6 lžic |
|
1,5 lžic |
1,5 lžic |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 kus |
1 kus |
| Dip | |
|
200 g |
200 g |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Batáty si najprv ošúpeme, potrieme olivovým olejom, posolíme a dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, dokiaľ nezmäknú. Tie naše boli hotové za 45 minút. Potom ich vydlabeme, "vydlabance" použijeme na pyré:+ morská soľ, mleté čierne korenie podľa chuti a olivový olej.
-
Zelenina: 6 reďkvičiek, 1/2 najemno nakrájanej alebo nastrúhanej mäsitej žltej a 1/2 mäsitej červenej papriky, 1/2 nastrúhanej červenej kapusty, 1 paradajku a 1/2 šalátovej uhorky.
-
Sladko-kyslá zálievka: 2PL balsamica, 6PL olivového oleja, 1 a pol PL javorového sirupu, 1ČL morskej soli a trošku jarnej cibuľky. Dôkladne premiešame a polejeme zeleninu.
-
Dip: 200g gréckeho jogurtu, čerstvá pažítka a čerstvá petržlenová vňaťka????, 1ČL mletej rasce, trošku citrónovej šťavy, olivový olej.
Babka to ohodnotila na kvalitu jedla v dobrom hoteli, som zvedavá, čo poviete vy ?
Prajem dobrú chuť
Makronutrienty
66%
11%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 435 kJ | 1 100 kJ |
| Kalorická hodnota | 104 kcal | 263 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
13,4 g
4,13 g |
34 g
10,4 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,34 SVJ | 3,4 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,8 g
0,908 g |
12,1 g
2,3 g |
| Bílkoviny | 2,18 g | 5,51 g |
| Sůl | 0,703 g | 1,78 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














