Cuketové placičky se v sezóně cuket nabízejí jako skvělá low carb příloha. Místo žeber si k nim můžeme dát jakékoliv jiné maso. :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Placičky | |
---|---|
váha po nastrouhání a vymačkání 450 g |
450 g |
2 kusy |
2 kusy |
120 g |
120 g |
30 g |
30 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
3 lžíce |
3 lžíce |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Vepřová žebra jsem osolila himalájskou solí, okořenila mletým pepřem a grilovacím kořením bez soli a posypala kmínem. Pekla jsem je dohromady s vepřovým bokem. Vše jsem na plechu posypala nakrájenou cibulí (2 velké), podlila vodou a upekla v troubě.
-
Cuketu jsem oloupala (měla jsem velkou ze zahrady, kde byla tvrdá slupka), nakrájela na špalíčky a z každého vydlabala vnitřek se semínky. Pak jsem ji nahrubo nastrouhala. V tomto stavu vážila 750 g. Nastrouhanou cuketu jsem dala po vrstvách do cedníku a každou vrstvu jsem dost osolila. Nechala jsem vykapávat půl hodiny. Pak jsem ji ještě důkladně po troškách vymačkala a dala do mísy.
-
Přidala jsem pepř, vejce, nastrouhaný sýr, bramborovou vlákninu a mandlovou mouku a vše jsem důkladně promíchala. Již jsem nedosolovala.
-
Na větší pánvi jsem rozehřála olej (použila jsem olivový z pokrutin, protože ho bylo potřeba docela dost a sádlo došlo) a lžící tvořila placičky, které jsem pozvolna smažila 4 minuty z každé strany.
-
Po usmažení jsem placičky pokládala na talíř s papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.
Z tohoto množství jsem měla 16 placiček.
Makronutrienty
9%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 839 kJ | 1 772 kJ |
Kalorická hodnota | 201 kcal | 423 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,48 g
0,527 g |
5,24 g
1,11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,248 SVJ | 0,524 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18 g
4,55 g |
37,9 g
9,6 g |
Bílkoviny | 6,92 g | 14,6 g |
Sůl | 6,44 g | 13,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů