Uvařte si zdravější verzi klasických kynutých knedlíků. Použijte špaldovou a celozrnnou mouku. Knedlíky jsou z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)
- 1h
- 16 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
hladká mouka špaldová celozrnná 80 g |
80 g |
|
100 ml |
100 ml |
|
35 g |
35 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
70 ml |
70 ml |
|
1 kus |
1 kus |
|
180 g |
180 g |
| Na ozdobu | |
|
250 g |
250 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
30 g |
30 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
30 g |
30 g |
| Náplň - borůvky | |
|
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.
-
Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
-
Těsto vysypte na pomoučněný vál, rozdělte na 12ks, každý kousek rozmáčkněte na placičku, do středu dejte ovoce (borůvky) a zabalte je do těsta. Snažte se, aby vrstva těsta byla rovnoměrná a knedlíky neobsahovaly uvnitř vzduch. Knedlíky před vařením nechte ještě asi 10minut kynout na pomoučněném vále přikryté utěrkou nebo potravinářskou folií (aby neosychaly).
-
Knedlíky vařte v páře cca 10minut. V páře uvařené knedlíky budou mít pevnější povrch. Knedlíky můžete také vařit ve vařící vodě vodě cca 5-6minut. Do vody je vkládejte tak, aby volně plavaly. V polovině vaření je otočte vařečkou. V obou případech po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou nebo špejlí a omastěte rozpuštěným máslem.
-
Na povrch knedlíky ozdobte tvarohem, skořicí, cukrem a rozpuštěným máslem. Pro dospělé můžete do másla přidat trochu rumu.
Makronutrienty
69%
20%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 690 kJ | 452 kJ |
| Kalorická hodnota | 165 kcal | 108 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
25,4 g
4,8 g |
16,6 g
3,15 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,54 SVJ | 1,66 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,37 g
2,35 g |
2,86 g
1,54 g |
| Bílkoviny | 7,24 g | 4,75 g |
| Sůl | 0,157 g | 0,103 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














