Tyto piškotové košíčky zachutnaly mně i mému manželovi, děti mají radši kakaové muffiny. Ptáte se, co je hnědé máslo? Máslo, které zahříváte, ale na rozdíl od ghí pěnu nesbíráte, začne karamelizovat. Voní pak po lískových oříšcích a má i podobnou barvu. Francouzsky se mu říká beurre noisette .
Můžete upéct klasické užší vyšší muffiny nebo zvolit o trochu nižší, ale širší tartaletky. Vyzkoušela jsem oboje s dobrými výsledky. Muffiny jsem pekla v opakovaně použitelných silikonových formičkách a tartaletky v jednorázových papírových. Volba je jen na vás. Papírové košíčky vypadají reprezentativněji, na druhou stranu jsou to náklady a odpad navíc.
- 1h:15m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
120 g |
120 g |
2 kusy |
2 kusy |
rozmixovaný na moučku - nebo 1 lžíce medu 3 lžičky |
3 lžičky |
mouka mandlová z mandlových jader 70 g |
70 g |
10 g |
10 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Máslo vložte do menšího kastrůlku a začněte ho při středním výkonu plotýnky zahřívat. Bude se rozpouštět a pěnit. Neustále ho míchejte. Až začne tmavnout, snižte výkon plotýnky a pokračujte v důkladném míchání. Nespěchejte, nechcete máslo spálit. Jakmile máslo dosáhne karamelové barvy s drobnými tmavšími kousky u dna a začne vonět po oříšcích, ihned ho odstavte.
-
Vejce důkladně vyšlehejte se špetkou soli a zvoleným sladidlem do pěny. Poté zašlehejte zchladlé, ale ještě tekuté hnědé máslo.
-
Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku s kypřícím práškem a jemně zapracujte do vyšlehaných vajec s hnědým máslem.
-
Těsto rozdělte do formiček a posypejte ho lupínky mandlí. Muffiny pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Poté je nechejte vychladnout a podávejte. Vydrží při pokojové teplotě zakryté čistou utěrkou jeden až dva dny.
Makronutrienty
11%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 917 kJ | 708 kJ |
Kalorická hodnota | 458 kcal | 169 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,93 g
1,45 g |
2,56 g
0,536 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,693 SVJ | 0,256 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
44,8 g
19 g |
16,5 g
7 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 3,9 g |
Sůl | 0,664 g | 0,245 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů