Makové věci jsou top. Přirozeně bez mouky a v kombinaci s kyselou chutí geniální - nízkosacharidové (low carb).
Super na tomto receptíku je, že všechny ingredience máte většinou doma. Žádné speciální mouky atd. Pokud tedy nedáváte sladidlo.
Chuť je výborná, žádný suchý drobivý mák, nebo mazlavý prostředek.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus průměr 20 cm | |
---|---|
100 g |
100 g |
mletý 50 g |
50 g |
4 kusy |
4 kusy |
150 g |
150 g |
70 g |
70 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Krém | |
200 g |
200 g |
10 g |
10 g |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
Poleva | |
1 kus |
1 kus |
mletý 50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Máslo pokojové teploty, 20g sladidla, skořici a vanilku vyšleháme do pěny. Potom postupně přimícháváme žloutky a pořádně vyšleháme.
Bílky vyšleháme s 30g sladidla.
-
Smícháme mák, ořechy, sůl.
Potom do žloutkové pěny střídavě přimícháváme suchou směs a vyšlehané bílky.
Nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 30min 170°C.
-
Na krém vyšleháme smetanu do tuha. Vyšleháme mascarpone přimícháme sladidlo, šťávu z 1/4 citrónu.Vmícháme smetanu. Vyšleháme.
-
Vychladlý korpus prořízneme, pokapeme citrónovou šťávou. Natřeme třetinu krému, (pokud máme) poklademe meruňkami a natřeme zbytek krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a zase pokapeme citrónovou šťávou. Dáme vychladit.
Na polevu vyšleháme bílek se sladidlem a natřeme na dort.
Dobrou chuť.
Makronutrienty
20%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 363 kJ | 1 383 kJ |
Kalorická hodnota | 326 kcal | 331 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,57 g
1,82 g |
9,71 g
1,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,957 SVJ | 0,971 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,9 g
14,7 g |
31,4 g
15 g |
Bílkoviny | 7,06 g | 7,17 g |
Sůl | 0,191 g | 0,194 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů