Letní salát z Quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou - bez lepku a mléka i vajec

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Letní salát z Quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou - bez lepku a mléka i vajec

Než bude recept na bruselský dortík, trocha odlehčených salátů... Najdete v jedničce i dvojce Radčině kuchařce. Vlažný z quinoi a chladnější z polníčku a jahod doplněného kozím sýrem v křupavé krustičce.

Postup přípravy

  1. Tip: Pokud nemáte konzervu lilku. Zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lile k nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3- 4 cm. Lilek můžete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži....

  2. Quinoi propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku, zachytí veškerou páru a zrna "dojdou". Nechte vychladnout a pak "načechrejte vidličkou".

  3. Nasekejte rajčata bez "bubáků", jarní cibulky, petržel a lilky a přidejte do Quinoi, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned nebo nechte rozležet v lednici, je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou.....

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte