Tenhle recept na zapečený květák je luxusní a lehké bezmasé jídlo nebo příloha. Můžete připravit na jedné pánvi a hotové je do půl hodinky. Krásně voňavé a plné chutí.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Na květák: | |
|---|---|
|
střední květák 600 g |
600 g |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
180 g |
180 g |
| Na omáčku: | |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
1 stroužek |
1 stroužek |
|
1 cm |
1 cm |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
1 oříšek |
1 oříšek |
|
lze nahradit špetkou sušeného 4 snítky |
4 snítky |
Postup přípravy
-
Květák rozkrojte na polovinu. Z každé strany odkrojte dva pláty, cca 3 cm široké. Budou se péct v troubě - pokud je květák velký, doporučujeme na pánvi zalít trochou vody a pod pokličkou tři minutky pomalu předvařit.
Zbytek květáku nakrájejte najemno. Přidejte nastrouhaný sýr a na malé kostičky nakrájenou papriku. Zastrouhejte trochou citronové kůry.
Vyložte plech pečicím papírem a na něj umístěte květákové pláty. Posolte, opepřete dle chuti. Zasypte směsí sýra, paprik a květáku. Pečte 15 minut na 200°C, dokud sýrová čepička nezezlátne.
-
Mrkev rozkrájejte na kolečka. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte tymián, nastrouhaný zázvor, sojovou omáčku, sůl. Do směsi vsypte mrkev a opečte. Přidejte česnek, cca 2 dl vody nebo zeleninového vývaru a pod pokličkou duste do měkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a dochuťte citronovou a pomerančovou šťávou.
Makronutrienty
38%
40%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 303 kJ | 1 740 kJ |
| Kalorická hodnota | 72,4 kcal | 416 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
5,67 g
2,09 g |
32,6 g
12 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,567 SVJ | 3,26 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,32 g
3,36 g |
19,1 g
19,3 g |
| Bílkoviny | 6,09 g | 35 g |
| Sůl | 1,03 g | 5,94 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














