Prý je to zábava, když to "nejni jenom obyčejně placatý", vyjádřil se Kuba o dnešním obědě...
- 45m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
150 g |
150 g |
kořenicí směs grilovací koření 1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
3 g |
3 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Pyré | |
1 kg |
1 kg |
500 g |
500 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso naložíme do směsi koření, soli a oleje a necháme alespoň přes noc proležet. Poté napichujeme na předem ve vodě namočené špejle nebo grilovací jehly střídavě kousky masa a slaniny. Můžeme proložit klínky cibule nebo papriky.
-
Hotové špízy vložíme do pekáčku, zakápneme olejem, mírně podlijeme vodou či vývarem, zakryjeme poklicí a pečeme asi 30 minut na 180 stupňů. Pak pekáč odkryjeme a za občasného přelití výpekem dopékáme do barvy.
-
Hrášek uvaříme doměkka v osolené vodě a scedíme, část vývaru si ponecháme stranou na zředění. Část hrášku si vždy odeberu stranou a vmíchám až do hotového pyré, hezky to pak na talíři vypadá. Zbytek projedeme v hrnci tyčovým mixerem a zakryjeme pokličkou, aby nám zbytečně nevychladl.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou (já zalévám již horkou), přidáme sůl a klasicky uvaříme doměkka. Scedíme a mačkadlem pěkně rozmačkáme, přidáme hráškové pyré a máslo, důkladně promícháme, případně zředíme vývarem na požadovanou konzistenci, dochutíme sušeným česnekem a nakonec vsypeme odložený uvařený hrášek a jen lehce promícháme.
Makronutrienty
40%
34%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 625 kJ | 2 862 kJ |
Kalorická hodnota | 149 kcal | 684 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
0,75 g |
50,5 g
3,43 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 5,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,45 g
2,49 g |
34,1 g
11,4 g |
Bílkoviny | 9,46 g | 43,3 g |
Sůl | 0,466 g | 2,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů