Stir-fry je asijská technika, při které jsou ingredience smažené v malém množství velice horkého oleje při míchání ve woku. Tato technika má původ v Číně, v posledních stoletích se rozšířila do zbytku Asie a světa.
Osobně mám stir-fries velmi ráda. Důležité je předem si nachystat všechny ingredience a pak už je to jen chvilka. Recepty můžete používat jak původní, tak si vytvářet svoje vlastní. :)
- 15m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
500 g |
500 g |
2 cm |
2 cm |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
300 ml |
300 ml |
Postup přípravy
-
Maso jsem den předem naložila. Nakrájela jsem jej na nudličky a smíchala s nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, chilli, a omáčkami.
Misku s naloženým masem jsem asi tak hodinu a půl před tepelnou úpravou vytáhla z lednice.
-
Ve woku jsem rozpálila olej a maso jsem v něm velmi zprudka orestovala za stálého promíchávání. Potom jsem jej vyjmula z pánve.
Do pánve jsem přilila trochu vody a vložila cibuli nakrájenou na malé měsíčky, bílé papriky nakrájené na proužky a kapii nakrájenou na čtverečky. Vše jsem krátce zprudka orestovala.
Poté jsem maso vrátila zpět do pánve, přilila vývar, směs důkladně promíchala a nechala ještě chvilku probublat už na mírném plameni. Mně se zdála stále příliš řídká, proto jsem ji zaprášila troškou konjakové mouky (1/2 lžičky) a pak byla konzistenčně tak akorát a krásně lesklá.
-
Jako přílohu jsem zvolila konjakové nudle.
Makronutrienty
17%
72%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 287 kJ | 978 kJ |
Kalorická hodnota | 68,6 kcal | 234 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,7 g
0,665 g |
9,2 g
2,26 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,27 SVJ | 0,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,56 g
0,596 g |
5,31 g
2,03 g |
Bílkoviny | 11,2 g | 38,2 g |
Sůl | 0,89 g | 3,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů