Koprové omáčky se snad nikdy nepřejím, miluju vůni čerstvého kopru :). Rychlou koprovou omáčku dělám jen s vajíčkem a bez masa. K zahuštění omáčky jsem použila cuketu, lze použít i celer. Pokud se vám omáčka bude zdát po rozmixování řídká, klidně ještě přidejte uvařenou cuketu nebo celer.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
300 g |
300 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
5 zrnek |
5 zrnek |
4 zrnka |
4 zrnka |
3 listy |
3 listy |
1 kus |
1 kus |
250 g |
250 g |
8 kusů |
8 kusů |
150 g |
150 g |
1 svazek |
1 svazek |
Postup přípravy
-
Do hrnce dáme očištěnou a na kusy nakrájenou zeleninu včetně koření a zalijeme cca 1 litrem vody (pokud máte vývar bude omáčka ještě lepší). Vše vaříme cca 30 - 40 minut až je zelenina hodně měkká. Následně vše rozmixujeme tyčovým mixérem, případně trochu naředíme (voda, vývar), přidáme smetanu, lehce povaříme. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý kopr. Omáčku dochutíme citronovou šťávou - ostatní koření dle chuti (sůl, pepř).
-
Podáváme s vařeným vajíčkem - vařím cca 6minut. Přílohu zvolte dle svých preferencí - vařenou kedlubnu (LC), brambory apod.
Makronutrienty
18%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 531 kJ | 1 644 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 393 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,54 g
1,21 g |
11 g
3,74 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,354 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
5,17 g |
31,3 g
16 g |
Bílkoviny | 5,89 g | 18,2 g |
Sůl | 0,413 g | 1,28 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů