Na tuto omáčku má bohužel většina lidí špatné vzpomínky kvůli školním jídelnám. Zkuste jí dát ale ještě jednu šanci v této rostlinné verzi a třeba si jí nakonec oblíbíte.
- 25m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
3 hrsti |
3 hrsti |
500 ml |
500 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Dáme vařit rostlinné mléko, když se začne vařit, přidáme rostlinnou kys. smetanu (např. Dr. Oetker Creme Vega nebo Planton Sour Creamo), cukr a sůl. Nemáme-li kys. smetanou ani jogurt, přidáme za stálého míchání 1-2 lžíce octa (smíchané s trochou teplé vody, aby se omáčka nesrazila) a 1 lžíci solamylu rozmíchanou ve vodě studené (ale lze použít i hl. mouku nebo jíšku).
-
Nakonec vsypeme jemně nakrájený kopr (zbavený stonků) nebo vlijeme obsah sklenice s koprem, povaříme a pokud není omáčka dostatečně hustá, zahustíme jíškou či škrobem (rozmíchaný ve vodě). Podáváme s houskovými knedlíky (recept) či bramborami. Do omáčky je možné vložit tofujce (veganské vejce na tvrdo - viz recept), na oleji osmahnuté plátky tofu posypané černou solí (viz foto níže) nebo lehce osmahnutý tempeh.
Makronutrienty
46%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 472 kJ | 1 274 kJ |
Kalorická hodnota | 113 kcal | 304 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,79 g
5,42 g |
18,3 g
14,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,679 SVJ | 1,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,95 g
2,06 g |
16,1 g
5,57 g |
Bílkoviny | 2,05 g | 5,53 g |
Sůl | 1,01 g | 2,72 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů