Vyzkoušejte tento skvělý koláč k obědu či večeři.
Můžete si jej vzít s sebou do krabičky na druhý den k obědu. Je výborný i studený.
- 1h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Masová směs | |
---|---|
800 g |
800 g |
lze nahradit ghee 2 lžíce |
2 lžíce |
nakrájet najemno 1 kus |
1 kus |
nakrájet najemno 1 stonek |
1 stonek |
2 kusy |
2 kusy |
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 400 g |
400 g |
200 ml |
200 ml |
1 list |
1 list |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Květákové pyré | |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
lze nahradit ghee 100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Na tuku osmahneme maso, pomocí dřevěné vařečky ho rozpojíme na co nejmenší kousky. Vyndáme ho z pánve a na ni nasypeme cibuli a celer. Restujeme na středním plameni, dokud nezměknou. Potom přidáme česnek a zbytek ingrediencí i s masem. Vše důkladně promícháme. Stáhneme na nejnižší plamen a necháme směs půl hodinky provařit. Občas promícháme, aby se směs nepřipékala.
-
Mezitím připravíme květákové pyré. Květák uvaříme na páře, dokud nezměkne. Necháme chvilku okapat, aby ztratil přebytečnou vlhkost. Dáme ho do mixéru a umixujeme v hladkou směs. Potom přihodíme vaječné žloutky a máslo a dál mixujeme, dokud se máslo nerozpustí. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
Koláčovou formu či zapékací misku naplníme masovou směsí, uhladíme. Navrch nalijeme květákové pyré, opět uhladíme. Dáme zapéct do trouby, dokud není povrch zlatavě hnědý.
-
Povrch můžete posypat sýrem a bylinkami - není nutné.
Makronutrienty
16%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 571 kJ | 2 197 kJ |
Kalorická hodnota | 136 kcal | 525 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,64 g
1,65 g |
14 g
6,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,364 SVJ | 1,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,5 g
5,72 g |
40,4 g
22 g |
Bílkoviny | 7,94 g | 30,6 g |
Sůl | 0,289 g | 1,11 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů