Koláč s hovězím masem
Vyzkoušejte tento skvělý koláč k obědu či večeři. Můžete si jej vzít s sebou do krabičky na druhý den k obědu. Je výborný i studený.
- 1h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí mleté maso | 800 g |
vepřové sádlo | 2 lžíce |
cibule | 1 kus |
celer řapíkatý | 1 stonek |
česnek stroužky | 2 kusy |
rajčata sterilovaná, krájená, drcená | 400 g |
vývar hovězí domácí | 200 ml |
bobkový list celý sušený | 1 list |
worcestrová omáčka | 4 lžíce |
bazalka čerstvá | 1 hrst |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
květák | 1 kus |
žloutky | 2 kusy |
máslo čerstvé | 100 g |
sůl | 1 špetka |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Na tuku osmahneme maso, pomocí dřevěné vařečky ho rozpojíme na co nejmenší kousky. Vyndáme ho z pánve a na ni nasypeme cibuli a celer. Restujeme na středním plameni, dokud nezměknou. Potom přidáme česnek a zbytek ingrediencí i s masem. Vše důkladně promícháme. Stáhneme na nejnižší plamen a necháme směs půl hodinky provařit. Občas promícháme, aby se směs nepřipékala.
-
Mezitím připravíme květákové pyré. Květák uvaříme na páře, dokud nezměkne. Necháme chvilku okapat, aby ztratil přebytečnou vlhkost. Dáme ho do mixéru a umixujeme v hladkou směs. Potom přihodíme vaječné žloutky a máslo a dál mixujeme, dokud se máslo nerozpustí. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
Koláčovou formu či zapékací misku naplníme masovou směsí, uhladíme. Navrch nalijeme květákové pyré, opět uhladíme. Dáme zapéct do trouby, dokud není povrch zlatavě hnědý.
-
Povrch můžete posypat sýrem a bylinkami - není nutné.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů