Kanec se šípkovou a s mandlovými kroketami z odpalovaného těsta
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Ty krokety k tomu opravdu strašně pasují a povyšují tohle jídlo do nebeských výšin. Za sebe můžu říct, že miluju kance!
- 3h
- 8 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
| Maso | |
|---|---|
|
1 500 g |
1 500 g |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
1 kus |
1 kus |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
100 g |
100 g |
|
200 g |
200 g |
|
200 g |
200 g |
|
kořenicí směs divoké koření, na zvěřinu 2 lžíce |
2 lžíce |
|
400 g |
400 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
0,7 litru |
0,7 litru |
|
200 g |
200 g |
|
100 g |
100 g |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
| Krokety | |
|
250 g |
250 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
100 g |
100 g |
|
110 ml |
110 ml |
|
8 g |
8 g |
|
85 g |
85 g |
|
40 ml |
40 ml |
| Na obalení | |
|
3 kusy |
3 kusy |
|
200 g |
200 g |
|
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do látkového měšce (zde tip pro matky: výborné slouží nastříhaná bavlněná plína - vypraná samozřejmě). Na polovině másla orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova.
-
Přidáme cibuli a měšec s kořením, povidla, trochu cukru a šípkového pyré a orestujeme na barvu (hodně míchat, dávat pozor - marmelády se mají tendenci připalovat, zhořklo by to). Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vložíme do základu, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout (velmi velmi pomalé vaření) doměkka (cca dvě hodiny se vaří).
-
Z půlky zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Až maso změkne, vyndáme ho z omáčky a tu zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dochutíme a s trochou másla vymixujeme omáčku dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vrátíme zpět do omáčky. Doporučuju nechat rozležet a podávat druhý den.
-
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem přivedeme k varu a osolíme. Přidáme mouku, zamícháme a až se vzniknuvší hrouda přestane lepit k bokům hrnce (což je skoro hned) je hotovo. Propracujeme na hladké těsto, necháme vychladit. Vychladlé těsto smícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme vejce a 100 g plátkových mandlí.
-
Z těsta tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.
Makronutrienty
49%
23%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 851 kJ | 5 837 kJ |
| Kalorická hodnota | 203 kcal | 1 395 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
6,89 g |
125 g
47,2 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 12,5 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10 g
4,84 g |
68,7 g
33,2 g |
| Bílkoviny | 8,6 g | 59 g |
| Sůl | 0,937 g | 6,43 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














