Jemné tmavé chleby zadělávané zakysanou smetanou Madeta a minerálkou Magnézia - bez lepku, laktózy, vajec
Účastní se soutěže: Voňavé vaření
Nový recept na úžasné tmavé chleby, které vydrží opravdu týden skvělé... bez lepku, laktózy, vajec. krásný večer všem a určitě vyzkoušejte...lepší jsme ještě nejedli:)
- 6h
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, univerzální směs Schar mix dunkel 300 g |
300 g |
bezlepková mouka, univerzální směs Simply Adventi modrá 200 g |
200 g |
1 hrst |
1 hrst |
Madeta bez laktozy 150 g |
150 g |
250 ml |
250 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
7 g |
7 g |
7 g |
7 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince - nesmí být ledové!!!
Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.
-
V odměrce si odměříme zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme.
Do mísy k sypké směsi přidáme 2/3 objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani.
Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2 hodiny (nevadí i 4).
-
Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat .
-
Troubu nahřejeme na 230°C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240°C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.
-
Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.
Makronutrienty
81%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Sacharidy
z toho cukry |
49 g
1,77 g |
32,8 g
1,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,9 SVJ | 3,28 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,2 g
2,42 g |
6,16 g
1,62 g |
Bílkoviny | 2,54 g | 1,7 g |
Sůl | 1,31 g | 0,881 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů