Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku, tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko tak naslano, dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.
Chutnají nejen malému, ale i nám všem, dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.
- 20m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
30 g |
30 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 250 ml |
250 ml |
Noky | |
112 g |
112 g |
144 g |
144 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
10 lístků |
10 lístků |
Postup přípravy
-
Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny, pokud by bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody, můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou jeden vyndáme a ochutnáme, já vařím přibližně 10 minut.
-
Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, očištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem.Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu, připravovanou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá ???? takže mixuji dohladka a není problém.
Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.
-
Úžasnou kombinací je kombinace rovněž brambor a jáhel, které dělám ke švestkovému rozvaru s mákem jen přidám vařené brambory.
Makronutrienty
73%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 416 kJ | 1 230 kJ |
Kalorická hodnota | 99,5 kcal | 294 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,2 g
0,656 g |
50,8 g
1,94 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,72 SVJ | 5,08 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,72 g
0,887 g |
8,03 g
2,62 g |
Bílkoviny | 3,56 g | 10,5 g |
Sůl | 1,35 g | 3,98 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů