Klasický jablečný štrůdl je původem z Rakouska, ovšem je velice oblíbený i v ostatních zemích střední Evropy. Moje babička i maminka ho dělaly doma často z listového těsta, takže i mě to nějak zůstalo navyklé. Občas ho peču u nás v Belgii pro kamarády nebo rodinu přítele a má vždy velký úspěch. Tak jednoduchý dezert a tak senzační!
- 50m
- 6 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Na posypání | |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 200°C. Oloupejte a nastrouhejte jablka, dejte je do mísy. Přidejte rozinky, ořechy, skořici, cukr, a vše dobře promíchejte.
-
Troubu předehřejte na 200°C. Oloupejte a nastrouhejte jablka, dejte je do mísy. Přidejte rozinky, ořechy, skořici, cukr, a vše dobře promíchejte.
-
Opatrně srolujte do rolády, slepte konce k sobě, aby nic nevypadlo, a přeneste štrůdl na plech vyložený pečícím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem a pečte v troubě 25-30 minut.
-
Nakrájejte na plátky a servírujte posypaný moučkovým cukrem. Můžete ho servírovat též se šlehačkou či kopečkem vanilkové zmrzliny.
Makronutrienty
64%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 992 kJ | 1 924 kJ |
Kalorická hodnota | 237 kcal | 460 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,8 g
4,55 g |
55,9 g
8,83 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,88 SVJ | 5,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
3,66 g |
23 g
7,11 g |
Bílkoviny | 4,44 g | 8,61 g |
Sůl | 0,405 g | 0,786 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů