Klasika jinak - nízkosacharidově...přitom tak luxusní a lákavý oběd,že?
Děkujeme Jozefu Kabátovi za perfektní popis :)
- 8h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
5 kusů |
5 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
200 g |
200 g |
1 litr |
1 litr |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Knedlíky | |
3 kusy |
3 kusy |
125 g |
125 g |
15 g |
15 g |
15 g |
15 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Cibuli jsem nakrájel na kostičky a smažil v hrnci na sádle do změknutí, přidal maso na větší kostky a obdělával pár minut, dokud maso nepustí šťávu, objeví se na spodku hrnce, moje mamka říkávala...takové bláto. Šťáva tepelnou úpravou chytne světle hnědou barvu. Je potřeba stát u hrnce, míchat a mít trpělivost. Šťáva pak udělá nejenom chuť, ale i barvu omáčky.
-
Maso s cibulí jsem přendal do pomalého hrnce, přidal rozmačkaný česnek, koření, rozmixovaná rajčata a vývar. Dusil jsem na 80 °C 6 hodin + na 100 °C ještě 2 hodiny. V pomalém hrnci se nerozvaří dost zelenina, tak jsem musel vyndat maso a omáčku se zeleninou ještě dost povařit už na klasickém sporáku, aby se omáčka zahustila. Dřív jsem guláš dělal v tlakovém hrnci, byl taky výborný, ale maso z pomalého je mnohem chutnější.
-
Knedlíky: všechny ingredience kromě pažitky jsem rozmixoval tyčovým mixérem, poté zamíchal nasekanou pažitku a nechal chvilku odstát. Přendal do sklenic. Nevymazával jsem. Sklenice nebo hrnek se naplňuje cca do 2/3 výšky, během vaření nabyde. Vařím v mikrovlnce na maximum - 6 minut.
Makronutrienty
20%
59%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 326 kJ | 1 519 kJ |
Kalorická hodnota | 77,8 kcal | 363 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,06 g
1,02 g |
14,3 g
4,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,306 SVJ | 1,43 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,18 g
1,2 g |
14,8 g
5,59 g |
Bílkoviny | 8,89 g | 41,5 g |
Sůl | 0,483 g | 2,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů