Květák je pro mě dobrý jakkoli upravený. Low carb (LC) verze gratinovaného květáku bude chutný oběd či večeře, možno nekonečno obměn...
- 50m
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Květák | |
|---|---|
|
1 kus |
1 kus |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
5 kusů |
5 kusů |
|
100 g |
100 g |
|
200 g |
200 g |
|
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Květák si povařím v osolené vodě s kmínem do poloměkka.
Nakrouhám si mrkve na plátky.
Sýr nastrouhám nahrubo.
-
Do máslem vymazaného pekáčku rozložím malé růžičky květáku, zasypu půlkou sýra, bylinkami, pokladu kolečky mrkve. Posypu kořením, osolím.
Zbytek sýra, zaliju smetanou a peču asi 20 minut přikryté na 200°C, odkyju a ještě asi 15 minut pečeme dozlatova.
-
Když si přidáme anglickou slaninu, šunku či uzeného lososa, bude to zase jiné, voňavé masem.
Makronutrienty
26%
39%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 403 kJ | 1 612 kJ |
| Kalorická hodnota | 96,4 kcal | 385 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
4,49 g
2,21 g |
17,9 g
8,82 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,449 SVJ | 1,79 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,02 g
3,44 g |
24,1 g
13,7 g |
| Bílkoviny | 6,6 g | 26,4 g |
| Sůl | 0,688 g | 2,75 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














