Flammkuchen zní sice německy, ale jde o francouzský křehký koláč z oblasti Alsaska. Těsto na něj je mnohem jednodušší a rychlejší než na klasickou pizzu, ale stejně jako na pizzu si na něj můžete dát vše, co máte rádi.
V originálním receptu se jako základ nejčastěji používá zakysaná smetana, já jsem ale zvolila dýňové pyré a nahoru jednoduše jen cibuli a rozmarýn. Tady totiž opravdu platí, že v jednoduchosti je krása!
- 1h
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 g |
300 g |
150 ml |
150 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Náplň | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
4 snítky |
4 snítky |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a ručně vypracujte. Těsto by mělo být nelepivé, rozdělte jej na 4 stejné části a dejte chladit alespoň na 20 minut do lednice.
-
Mezitím si připravíme dýňové pyré. Z dýně vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a dáme vařit do vody na asi 20 minut, osolíme, opepříme a přidáme nakrájené chilli. Až je dýně úplně měkká, slijeme vodu a dýni rozmixujeme na jemné pyré. Pokud je moc hutné, zředíme rostlinným mlékem.
-
Jednotlivé kousky těsta si vyválíme na pomoučené podložce na velmi tenké pláty, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme dýňovým pyré a posypeme cibulí nakrájenou na tenké plátky.
-
Troubu si rozehřejeme na 200° a pečeme 10 - 15 minut. Správně upečený koláč poznáme podle toho, že okraje zezlátnou a jemně se nafouknou.
-
Hotový koláč ozdobíme čerstvým rozmarýnem.
Makronutrienty
77%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 529 kJ | 1 620 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 387 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,1 g
2,12 g |
67,5 g
6,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,21 SVJ | 6,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,09 g
0,489 g |
9,45 g
1,5 g |
Bílkoviny | 3,49 g | 10,7 g |
Sůl | 1 g | 3,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů