Tento nízkosacharidový dort je krásně vláčný a voňavý po skořici. Jeho chuť skvěle podtrhují vlašské ořechy, které k podzimu patří stejně jako dýně. Korpus je vydatnější s máslovým krémem, proto jsem nahoru zvolila pouze šlehačku a jemnou smetanovo-čokoládovou polevu. Malého množství kokosové mouky se bát nemusíte, nasaje vlhkost dýně. Zkuste a věřím, že si pochutnáte.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
120 g |
120 g |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
120 g |
120 g |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
4 lžičky |
4 lžičky |
Poleva | |
2 lžičky |
2 lžičky |
40 g |
40 g |
60 g |
60 g |
Navrch | |
250 g |
250 g |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila ve velmi mírně osolené vodě do měkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.
-
Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 8 - 10 minut. Potom jsem zašlehala pomerančovou šťávu, jogurt a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience a vše důkladně promíchala vařečkou.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si máslový krém. Změklé máslo jsem spolu s kakaem a erythritolem prošlehala ručním mixérem do požadované jemné konzistence.
Rozevřela jsem formu, ze dna korpusu jsem sloupla pečící papír a korpus jsem vrátila zpět na dno formy. Rozřízla jsem jej a horní polovinu dala stranou. Spodní část korpusu jsem natřela většinou máslového krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a potřela zbytkem krému. Korpus jsem zpět zaklapla do obruče.
-
Připravila jsem si polevu. V malém kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota.
Polevu jsem nalila na dort a vložila jsem jej do ledničky, než poleva trochu ztuhla.
-
Z pomeranče jsem ukrojila tři kolečka, ze kterých jsem odstranila slupku a dužinu nakrájela na malé dílky. Dort jsem jimi ozdobila. S kůrou by to vypadalo nejspíš lépe, ale na talíři by mělo být jen to, co se dá sníst.
Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
22%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 168 kJ | 1 322 kJ |
Kalorická hodnota | 279 kcal | 316 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,15 g
2,85 g |
10,4 g
3,23 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,915 SVJ | 1,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,6 g
11,7 g |
28,9 g
13,2 g |
Bílkoviny | 6,29 g | 7,12 g |
Sůl | 0,31 g | 0,351 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů