Když máme tu dýňovou sezonu ... Low carb (nízkosacharidový ) dort ve stylu brownies upečený podle Paleosnadno. Tento dezert je LC, zdravý a moc dobrý.
https://paleosnadno.cz/recept/dynovy-brownie-dort/
- 1h:30m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
240 g |
240 g |
2 kusy |
2 kusy |
15 g |
15 g |
50 g |
50 g |
25 g |
25 g |
kakaový prášek, holandské kakao 10 g |
10 g |
25 g |
25 g |
Náplň | |
100 g |
100 g |
15 g |
15 g |
35 g |
35 g |
250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Dýni nastrouhejte najemno. Smíchejte ji s vejci, kokosovou a mandlovou moukou, kakaem, 25 g zvoleného sladidla a 25 g rozpuštěné čokolády.
-
Vše vypracujte ve středně tekuté těsto. To nalijte do vhodné formy vystlané zmačkaným pečícím papírem. Na 6 porcí vyjde těsto v koláčové formě o průměru 23 cm přibližně 1-2 cm na výšku. Pokud uděláte korpus vyšší, prodlužte podle toho dobu pečení. Při uvedené výšce těsta to vychází na 25 minut na 180 °C. Hotový korpus nechte vychladnout.
-
Zatímco se dort peče, připravte si polevu. Ve smetaně si rozpusťte zbytek sladidla a čokolády a vše promíchejte do hladké směsi. Tu nechte chvíli vychladnout a pak do ní po částech zapracujte mascarpone (viz poznámka níže).
-
Vychladnutý korpus potřete čokoládovým mascarpone a posypte nastrouhanou čokoládou.
Nechte vychladit v lednici alespoň hodinu a pak podávejte nakrájené na dílky.
-
Výsledkem je typické hutné vlhké brownies. Proto, pokud se nechcete dělat s krémem, nebo nemůžete mléčné výrobky, bohatě postačí, když ve smetaně nebo kokosovém mléku rozpustíte čokoládu a sladidlo, a tím brownies pokapete.
Makronutrienty
31%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 105 kJ | 1 611 kJ |
Kalorická hodnota | 264 kcal | 385 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,7 g
3,81 g |
18,5 g
5,56 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,27 SVJ | 1,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,7 g
12,8 g |
33,1 g
18,6 g |
Bílkoviny | 5,57 g | 8,12 g |
Sůl | 0,081 g | 0,118 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů