Letos nebudu mít problém s přemnoženými vykoledovanými vejci, takže si klidně můžeme dopřát nějaké to vařené vejce již teď...
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Sekaná | |
---|---|
350 g |
350 g |
400 g |
400 g |
200 ml |
200 ml |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
150 ml |
150 ml |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
6 kusů |
6 kusů |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Hovězí a vepřové maso s cibulí a česnekem pomeleme na masovém strojku a vhodíme do hnětače, zapneme a přiléváme postupně vodu. Hněteme důkladně, aby se vytvořil vazký prát. V misce smícháme strouhanku s moukou, zalijeme mlékem, dobře promícháme a vlijeme do hnětače. Přidáme vejce, koření, necháme důkladně promíchat.
Pokud budeme dělat klasickou sekanou, můžeme přidat na kostičky pokrájenou uzenou slaninu.
-
Z hotové směsi vytvarujeme jednu nebo dvě šišky. Já chtěla ještě plnit uvařenými vejci, takže jsem směs natřela na potravinovou folii, vyloženou plátky anglické slaniny, pokladla uvařenými vejci a srolovala. Pomocí folie je třeba maso pěkně utáhnout, proti prasknutí jsem se pojistila a celou šišku zabalila do alobalu.
-
Pečeme cca 1 a 1/2 hodinky a poléváme výpekem. Já jsem pekla hodinku v "obleku", pak jsem sekanou vymotala a dopékala půl hodinky už bez alobalu.
Makronutrienty
23%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 741 kJ | 1 760 kJ |
Kalorická hodnota | 177 kcal | 421 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,91 g
0,742 g |
16,4 g
1,76 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,691 SVJ | 1,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,1 g
4,15 g |
26,3 g
9,86 g |
Bílkoviny | 12,5 g | 29,8 g |
Sůl | 0,407 g | 0,967 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů