Aneb jak ukrýt řepu a zdravější mouku do skvostného dezertu..... Kombinace řepy a mouky kokosové dodá dezertu vlákninu, kokosový cukr má nižší GI než cukr krupicový a v pečeném těstě chutná lehce jako kokosový karamel, no a náš rumíček Tuzemáček to všechno provoní a krásně pomůže nakypřit a spojit.
- 1h:15m
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
Alsan 200 g |
200 g |
150 g |
150 g |
spařit a rozšlehat v 100 ml horké vody - gel 25 g |
25 g |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
kvašený jablečný 100 g |
100 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 6 g |
6 g |
2 g |
2 g |
1 špetka |
1 špetka |
200 g |
200 g |
40 g |
40 g |
Navrch | |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Troubu rozehřejeme na 175°C. Tuk si vyšleháme s kokosovým cukrem do pěny (i 5 minut). Přidáme gel z lněného semínka, čokoládu a nastrouhanou řepu prošleháme až se vše spojí, nakonec krátce přišleháme alkohol a cider.
-
K čokoládové krémové směsi přidáme směs mouky s kypřícím práškem, solí a sodou a už jen krátce metličkou sypké suroviny vmícháme. Těsto vlijeme do připravené vysypané formy a pečeme cca 1 hodinu nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. (První 30 minut vůbec troubu neotvíráme)! Pokud se chlebíček připaluje shora, dopékáme jej pod alobalem.
-
Po upečení necháme chlebíček krátce zchladnout na mřížce a poté vyndáme a necháme zcela na mřížce úplně vychladnout. Poléváme čokoládovou polevou a zdobíme.
Makronutrienty
61%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 550 kJ | 1 533 kJ |
Kalorická hodnota | 370 kcal | 366 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
40,2 g
22,8 g |
39,8 g
22,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,02 SVJ | 3,98 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21 g
9,65 g |
20,8 g
9,54 g |
Bílkoviny | 4,56 g | 4,51 g |
Sůl | 0,378 g | 0,374 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů