Chřestová polévka s mrkví, bílou ředkví, jarní cibulkou, tymiánem, citronem a mandlovým mlékem
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Chřest bývá často označován jako král zeleniny. Je bohatým zdrojem vitamínu C a kyseliny listové. Nejchutnější chřest si můžeme dopřát především v hlavní sezóně a to od dubna do konce června. Tehdy najdeme v našich obchodech to nejlepší, co z chřestu můžeme pro naše tělo získat.
- 45m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
1 litr |
1 litr |
Chřest | |
200 g |
200 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Na Ghí orestujeme jarní cibulku, přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev, bílou ředkev, krátce společně prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, tymián a vaříme do změknutí zeleniny. Připravíme si chřest, pokud máme mladé výhonky chřestu, nemusíme je loupat, například baby chřest. Pokud máme klasický chřest, uchopíme jej na obou koncích, propružíme do luku a odlomí se nám spodní dřevnatá část, kterou nevyhazujeme a necháme jako základ pro přípravu zeleninového vývaru či k masu, kdy se pouze povaří či upeče a následně vyhodí. Zbylou část chřestu od špičky dolů oloupeme pomocí škrabky. Když není chřest silný, stačí od poloviny dolů, myšleno od hlavičky. Bílý chřest je třeba od hlavičky loupat celý.
-
Když je zelenina měkká, vhodíme chřest k připravované polévce, můžeme pokrájet na menší kousky, vaříme 5 - 8 minut. Následně vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme. Vzniklou polévku můžeme zjemnit lžící jogurtu, či smetany. Pokud mléčné výrobky nesmíme, použijeme mandlové mléko či rostlinnou smetanu a pár kapek citronu, případně muškátový oříšek, tato polévka může mít více chuťových variací.
-
Polévku můžeme ozdobit semínky, já jsem na oleji krátce prohřála polníček a trošku sezamových semínek.
Makronutrienty
63%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 68,9 kJ | 326 kJ |
Kalorická hodnota | 16,5 kcal | 77,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,29 g
0,675 g |
10,8 g
3,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,229 SVJ | 1,08 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,786 g
0,424 g |
3,72 g
2,01 g |
Bílkoviny | 0,54 g | 2,56 g |
Sůl | 0,442 g | 2,09 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů