Rostlinná obdoba známého mexického pokrmu chilli con carne. Směs napěchovaná bílkovinami pro milovníky pálivého.
- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Chilli | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 hrnek |
1 hrnek |
400 g |
400 g |
1 kus |
1 kus |
4 hrnky |
4 hrnky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne (nebo mexické bylinky), papriku (poměr chilli a papriky zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Poté ještě lehce zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme 4 hrnky vařící vody. Do ní přidáme 1 hrnek červené čočky, osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala.
-
Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle chuti ještě přidáme sójovou omáčku nebo kousek sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžeme přidat i rozetřený česnek), přidáme fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené rajče a ještě chvilku povaříme (dostane tak příjemně nakyslou chuť). Ideální příloha je jasmínová rýže nebo celozrnné pečivo.
Makronutrienty
67%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 364 kJ | 3 382 kJ |
Kalorická hodnota | 86,9 kcal | 808 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,3 g
0,682 g |
124 g
6,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,33 SVJ | 12,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,96 g
0,135 g |
18,3 g
1,26 g |
Bílkoviny | 4,75 g | 44,2 g |
Sůl | 0,26 g | 2,41 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů