Luštěniny se snažíme konzumovat pravidelně.
- 45m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Luštěniny | |
|---|---|
|
1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
1 kus |
1 kus |
|
70 g |
70 g |
|
40 g |
40 g |
|
500 ml |
500 ml |
|
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužka. Podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Podléváme jen podle potřeby, aby na konci dušení nebyla v zelenině žádná přebytečná tekutina.
-
Černou a červenou čočku uvaříme ve vodě. Vaříme každou zvlášť. Červená čočka je hotová téměř hned. Černou vaříme asi 10 minut, tak aby se nerozvařila a zůstala pevná. Obě čočky přecedíme a vmícháme do zeleniny. Pokud je potřeba, dochutíme solí.
-
Tip
Servírujeme jako přílohu nebo jako samostatné bezmasé jídlo.
Makronutrienty
76%
22%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 228 kJ | 1 345 kJ |
| Kalorická hodnota | 54,4 kcal | 321 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
10,6 g
1,62 g |
62,5 g
9,57 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,06 SVJ | 6,25 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,352 g
0,074 g |
2,08 g
0,438 g |
| Bílkoviny | 3,04 g | 18 g |
| Sůl | 0,582 g | 3,44 g |
Alergeny
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














