Ahoj copak rádi jíte v tomto ročním období? Já jedu hlavně na polévkách a tak jsem si uvařila Boršč a asi jsem se zamilovala. :)
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Boršč | |
|---|---|
|
2 kusy |
2 kusy |
|
1 kus |
1 kus |
|
5 kusů |
5 kusů |
|
250 g |
250 g |
|
190 g |
190 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 kus |
1 kus |
|
4 kusy |
4 kusy |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
3 kusy |
3 kusy |
|
3 kuličky |
3 kuličky |
|
1 litr |
1 litr |
Postup přípravy
-
Na oleji usmažíme cibuli do zlatova, přidáme rajský protlak a na hrubo nastrouhanou řepu a mrkev. Zalijeme zeleninovým vývarem. přidáme bobkový list, kmín a nové koření. vaříme 20 minut, pak přidáme vymačkané kysané zelí a vaříme zhruba ještě hodinu, než zelenina změkne. Brambory nakrájíme na kostky a bud je uvaříte zvlášť a nebo přihodíte rovnou do polévky uvařit. Potom dochutíme česnekem, solí, pepřem, troškou cukru a majoránkou. a je hotovo. :)
Makronutrienty
82%
10%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 194 kJ | 1 329 kJ |
| Kalorická hodnota | 46,4 kcal | 318 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
9,37 g
2,51 g |
64,1 g
17,2 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,937 SVJ | 6,41 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,851 g
0,068 g |
5,82 g
0,466 g |
| Bílkoviny | 1,19 g | 8,17 g |
| Sůl | 1,12 g | 7,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














