Ahoj copak rádi jíte v tomto ročním období? Já jedu hlavně na polévkách a tak jsem si uvařila Boršč a asi jsem se zamilovala. :)
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Boršč | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
5 kusů |
5 kusů |
250 g |
250 g |
190 g |
190 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
3 kusy |
3 kusy |
3 kuličky |
3 kuličky |
1 litr |
1 litr |
Postup přípravy
-
Na oleji usmažíme cibuli do zlatova, přidáme rajský protlak a na hrubo nastrouhanou řepu a mrkev. Zalijeme zeleninovým vývarem. přidáme bobkový list, kmín a nové koření. vaříme 20 minut, pak přidáme vymačkané kysané zelí a vaříme zhruba ještě hodinu, než zelenina změkne. Brambory nakrájíme na kostky a bud je uvaříte zvlášť a nebo přihodíte rovnou do polévky uvařit. Potom dochutíme česnekem, solí, pepřem, troškou cukru a majoránkou. a je hotovo. :)
Makronutrienty
73%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 286 kJ | 1 239 kJ |
Kalorická hodnota | 68,3 kcal | 296 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
2,83 g |
47,7 g
12,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 4,77 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,66 g
0,107 g |
11,6 g
0,462 g |
Bílkoviny | 1,36 g | 5,89 g |
Sůl | 1,18 g | 5,11 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů