Tradiční recept poľské kuchyne tento je pôvodom z oblasti Malopolskeho vojvodstva.
Hutne jedlo, ktoré je síce trochu náročnejšie na čas prípravy ale za to je neskutočne chutné.
- 6h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
2 000 g |
2 000 g |
hovězí přední vysoký roštěnec, rib eye steak 600 g |
600 g |
1 200 g |
1 200 g |
1 400 g |
1 400 g |
300 g |
300 g |
300 g |
300 g |
80 g |
80 g |
20 g |
20 g |
300 g |
300 g |
20 g |
20 g |
500 ml |
500 ml |
600 ml |
600 ml |
400 g |
400 g |
10 kusů |
10 kusů |
5 kusů |
5 kusů |
20 g |
20 g |
8 kusů |
8 kusů |
7 kusů |
7 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
5 kusů |
5 kusů |
Postup přípravy
-
Príprava:
2 hod vopred namočiť slivky a huby do čereného vína.
všetko mäso nakrájať na kocky , klobásu na kolieska a slaninu na kostičky.
Čerstvé zelí na krájať na drobno (ako keď sa dusí na prílohu) kysané zelí len prekrojiť nie nasekať. Ak chcete môžete prepláchnuť ale nedoporučujem.
Postup:
na sadle osmažíme cibulu a cesnek do zlatova a pridáme špek a klobasu rovnako osmahneme do zlatova. Vyberieme z hrnca a zarestujeme všechno maso. Vratime všetko spatky podlejeme trochou vody a pomaly dusíme cca hodinu. Následne pridáme čerstvé zelí a dusíme ďalej cca 45 min.
Ďalej pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem majoránky a pomaly dusíme(varíme) ďalšie 3-4 hod čím dlhšie tým lepšie.
Na zaver pridáme majorán a môžeme servírovať.
Tradične sa podáva z kvaskovým chlebom.
Makronutrienty
22%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 445 kJ | 2 651 kJ |
Kalorická hodnota | 106 kcal | 634 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,81 g
2,24 g |
22,7 g
13,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,381 SVJ | 2,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,26 g
2,63 g |
43,2 g
15,6 g |
Bílkoviny | 6,34 g | 37,7 g |
Sůl | 0,476 g | 2,83 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů