Azu po tatarsku - LC

Laduš

Azu po tatarsku - LC

Azu patří k tradičním pokrmům tatarské kuchyně. Toto jídlo se nejčastěji připravovalo z hovězího či skopového masa. Nikdy však z vepřového, neboť Tataři byli muslimové. Tradičně se používalo i maso koňské.

Připravuje se tak, že se maso nakrájí na nudličky a dusí společně s cibulí, kořením a dalšími ingrediencemi. Na tento pokrm existuje více variací. Těžko říct, která se nejvíce přibližuje autentické tatarské kuchyni. U nás azu zdomácnělo především v dobách socialismu, kdy bývalo často připravováno i z masa vepřového.

Postup přípravy

  1. V kastrole jsem na rozehřátém sádle usmažila drobně nakrájenou cibuli do zlatohněda. Mezitím jsem nakrájela maso na nudličky a zprudka jej orestovala vedle na pánvi na troše sádla.

    Když byla cibule osmažená, přilila jsem trochu vody a ještě nechala osmahnout. Pak jsem vložila do kastrolu orestované maso i s výpekem, přidala protlak a papriku. Promíchala jsem a nechala ještě trochu zarestovat. Přidala jsem sůl, pepř, česnek, adžiku a nakonec rajčata. Přilila jsem vodu a vše jsem opět důkladně promíchala. Můžete podlít i vývarem, ale osobně u takovýchto hutných pokrmů se silnou chutí preferuji vodu.

  2. Kastrol jsem přiklopila pokličkou a maso dusila za občasného zamíchání, až bylo téměř měkké. Pak jsem přidala okurky nakrájené na kostičky.

    Ke konci jsem nechala kastrol nepřiklopený, aby se omáčka pěkně zredukovala.

    Jako přílohu jsem zvolila konjakovou rýži.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte