
Azu patří k tradičním pokrmům tatarské kuchyně. Toto jídlo se nejčastěji připravovalo z hovězího či skopového masa. Nikdy však z vepřového, neboť Tataři byli muslimové. Tradičně se používalo i maso koňské.
Připravuje se tak, že se maso nakrájí na nudličky a dusí společně s cibulí, kořením a dalšími ingrediencemi. Na tento pokrm existuje více variací. Těžko říct, která se nejvíce přibližuje autentické tatarské kuchyni. U nás azu zdomácnělo především v dobách socialismu, kdy bývalo často připravováno i z masa vepřového.
- 3h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
500 g |
500 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
použila jsem uzenou pálivou papriku 2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžičky |
3 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 1 plechovka 400 g |
400 g |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
V kastrole jsem na rozehřátém sádle usmažila drobně nakrájenou cibuli do zlatohněda. Mezitím jsem nakrájela maso na nudličky a zprudka jej orestovala vedle na pánvi na troše sádla.
Když byla cibule osmažená, přilila jsem trochu vody a ještě nechala osmahnout. Pak jsem vložila do kastrolu orestované maso i s výpekem, přidala protlak a papriku. Promíchala jsem a nechala ještě trochu zarestovat. Přidala jsem sůl, pepř, česnek, adžiku a nakonec rajčata. Přilila jsem vodu a vše jsem opět důkladně promíchala. Můžete podlít i vývarem, ale osobně u takovýchto hutných pokrmů se silnou chutí preferuji vodu.
-
Kastrol jsem přiklopila pokličkou a maso dusila za občasného zamíchání, až bylo téměř měkké. Pak jsem přidala okurky nakrájené na kostičky.
Ke konci jsem nechala kastrol nepřiklopený, aby se omáčka pěkně zredukovala.
Jako přílohu jsem zvolila konjakovou rýži.
Makronutrienty
29%
53%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 363 kJ | 1 114 kJ |
Kalorická hodnota | 86,7 kcal | 266 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,38 g
2,56 g |
16,5 g
7,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,538 SVJ | 1,65 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,26 g
1,19 g |
10 g
3,64 g |
Bílkoviny | 9,72 g | 29,9 g |
Sůl | 0,725 g | 2,23 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů