Polévky... zvlášť ty hutné prostě milujeme. Tohle je taková napůl tukožroutská a rozhodně proti chřipková... protože řapíkatý celer, bílé zelí..
Je fakt skvělá, výživná, do práce do krabičky a děti si jí snadno ohřejí. Jako přílohu děláme z bezlepkových rohlíků kolečka ala Bakerolls....
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
robných fazolí , část může být i bílé máslové - jsou prostě skvělé....nebo existují luštěninové směsi - (pozor dost často na zbytky obilnin, je třeba důkladně probrat a propláchnout) 200 g |
200 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
150 ml |
150 ml |
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
1 stonek |
1 stonek |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
může být z kostky - bzl. Wurtzel 1 litr |
1 litr |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 snítka |
1 snítka |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Fazole propláchneme a dáme přes noc do studené vody odstát. Druhý den slijeme, přidáme vodu, aby byly všechny ponořené, dále přidáme jeden česnek, šalvěj či rozmarýn a rajčata a vaříme na střední plamen cca 1 hodinu.
-
Polovinu fazolí rozmixujeme, zbytek necháme okapat - obojí zatím odložíme stranou.
-
V litinovém hrnci zpěníme na oleji posekaný česnek, slaninu a orestujeme 3-4 minuty.Přidáme zeleninu, rajčatovou passatu, vývar. Promícháme a 20 minut vaříme na mírném plameni. Pak přidáme řádně propláchnuté jáhly a vaříme cca dalších 20 minut do změknutí jahel.
-
Nakonec do polévky vmícháme jak rozmixované fazole, tak ty nerozmixované, dochutíme solí a pepřem a provaříme cca 15 minut při mírném plameni.
Servírujeme posypané petrželkou.
Makronutrienty
64%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 264 kJ | 1 980 kJ |
Kalorická hodnota | 63 kcal | 473 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,28 g
0,795 g |
69,7 g
5,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,928 SVJ | 6,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,19 g
0,605 g |
16,5 g
4,54 g |
Bílkoviny | 2,92 g | 21,9 g |
Sůl | 0,371 g | 2,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů