Tenhle recept je zdravější low carb variantou klasických šunkofleků. Zelí těstoviny zcela nahradí. Za mne je tahle verze nejen zdravá, ale také mnohem chutnější. Vynikající recept ze zelí, zdravá a rychlá večeře.
- 50m
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 hlávka |
1 hlávka |
600 g |
600 g |
100 g |
100 g |
1 dl |
1 dl |
4 kusy |
4 kusy |
20 dkg |
20 dkg |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžičky |
3 lžičky |
Postup přípravy
-
Zelí nakrájíme na kousky o velikosti fleků. Zalijeme vodou, přidáme dvě lžičky soli a uvaříme do měkka. Jakmile je zelí uvařené, odstavíme a slijeme zbytek vody. Přidáme pepř, muškátový oříšek, koriandr. Pokud je potřeba, dosolíme.
-
Uzené maso a slaninu nakrájíme na kostičky. Na lžíci sádla lehce osmahneme. Pak včetně tuku vmícháme do ještě horkého uvařeného zelí. Necháme trochu zchladnout.
-
Vajíčka rozmícháme nebo rozmixujeme s trochou mléka a jednou lzičkou soli. Vmícháme do chladnoucího zelí. Celou směs přesypeme do pekáčku, uhladíme a zasypeme strouhaným sýrem.
Zapečeme nejdříve zakryté, na 200°C dalších asi 30 - 40 minut, aby se vaječná směs zcela upekla. Poté odkryjeme, aby se udělala kůrčička. Dobrou chuť!
Makronutrienty
25%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 418 kJ | 2 711 kJ |
Kalorická hodnota | 99,9 kcal | 648 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,45 g
0,198 g |
28,8 g
1,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,445 SVJ | 2,88 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,78 g
2,74 g |
44 g
17,8 g |
Bílkoviny | 6,31 g | 40,9 g |
Sůl | 1,2 g | 7,78 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů